Justus van Effen (1684-1735), leven en werk - Buijnsters, P.J., (European History and Culture - Book Archive pre-2000., 1992)
Justus van Effen (1684-1735) geldt algemeen als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers uit de achttiende eeuw. Buitenlandse onderzoekers noemen hem een briljant essayist en een sleutelfiguur bij de overdracht van het ideeëngoed van de Verlichting. Dat alles uitsluitend op basis van zijn Franstalige publicaties. In eigen land daarentegen kent men Van Effen alleen als auteur van De Hollandse Spectator , waarin hij optrad als moreel en literair leidsman voor de opkomende burgerij. Maar over de persoon zelf achter al deze anonieme geschriften was tot dusver weinig of niets bekend. In deze biografie wordt daarom voor het eerst gepoogd om met behulg van archiefgegevens een totaalbeeld te geven van het leven en werk van Van Effen.