Tegengas, voor duurzaam : Energie van, voor en door de Noordoostpolder - Köhne, Michiel (Brill | Wageningen Academic, 2021)
Energietransities gaan niet alleen over het vervangen en innoveren van technologie, maar ook over politieke participatie, toekomstdromen en lokale autonomie; over het zoeken naar manieren waarop een transitie van onderaf plaats kan vinden, gedragen en vormgegeven door bewoners. Dit boek laat zien hoe ideeën over 'energie van en voor de toekomst' in de Noordoostpolder geworteld zijn in de lokale geschiedenis en het dagelijks leven van de polderbewoners. Persoonlijke verhalen over het wonen in de polder, protesten tegen kerncentrales en voorgenomen schaliegasboringen, het opwekken van hernieuwbare energie en het creëren van een duurzaam (t)huis laten zien dat de lokale energietransitie een sociaal en politiek proces is, ingebed in verlangens, dromen en behoeften van bewoners. Hierbij komen een aantal strategieën om de energietransitie van onderaf vorm te geven steeds terug: ondernemerschap, het streven naar autonomie, het willen bieden van een alternatief, en het afdwingen van democratische processen. Dit boek wil je echt lezen als je interesse hebt in de Noordoostpolder en haar energie. Het vertelt het verhaal van het lokale verzet tegen schaliegas en kernenergie, bekeken door de ogen van twee zeer betrokken onderzoekers die overal bij wilden zijn en ieder verhaal wilden horen. Het boek bevat mooie analyses over hoe onze poldercultuur, ontstaan vanaf de inpoldering, heeft bijgedragen aan een goed georganiseerd verzet, die tot op de dag van vandaag bijdraagt aan de transitie naar duurzame energie. (Hylke Hekkenberg, één van de hoofdpersonen in dit boek)