Geschiedenis van de evangelisch-lutherse gemeente te Edam 1636-1992 - Estié, Paul (European History and Culture - Book Archive pre-2000., 1993)
In 1991 voltooide men de restauratie van de kerk der Edamse lutheranen, 250 jaar nadat deze was gebouwd. Naar aanleiding van dit gebeuren schreef de auteur op verzoek van de kerkeraad deze Geschiedenis van de evangelisch-lutherse gemeente te Edam. In zijn boek maken wij kennis met het leven van een kleine en grotendeels uit eenvoudige mensen bestaande kerkelijke gemeenschap, die in de zeventiende eeuw werd gesticht door enkele naar Edam getrokken lutherse 'gastarbeiders' uit Duitsland en Scandinavië, die weliswaar Nederlanders werden, maar hun uit den vreemde meegebrachte geloofsovertuiging wensten te bewaren. Deze gemeente, die haar bloei voornamelijk dankte aan voortgaande immigratie, kwam iedere zondag bijeen in haar eigen kerk om te luisteren naar de predikant, die het Evangelie verkondigde en hun enkele keren per jaar het sacrament van het Heilig Avondmaal uitreikte. De gebeurtenissen die zich daaromheen afspeelden vormen slechts een 'petite histoire', die wellicht kan worden getypeerd met de woorden: kleinschalig, kleinsteeds en kleinburgerlijk. Toch geeft deze bescheiden geschiedenis ons enig inzicht in de taaie volharding waarmee de predikanten, kerkeraadsleden en gewone leden ruim 350 jaar tezamen hun eigen lutherse gemeente in stand hielden, met alle moeite, zorg en strijd die dit streven met zich bracht. See Less