Recht en rechtspraak in Nederlands-Indië - Dekker, A. (International Law - Book Archive pre-2000., 1993)
In Recht en rechtspraak in Nederlands-Indië wordt een overzicht verschaft van het ingewikkelde rechtsstelsel van Nederlands-Indië, zoals dat van 1848 tot 1950 functioneerde, en dat voor een groot deel is overgenomen door de Republiek Indonesia. Tot nu toe bestond zo'n beknopt overzicht niet. Het is bedoeld voor hen, die voor het eerst kennis maken met het recht van Nederlands-Indië en behoefte hebben aan een overzicht van de hoofdlijnen van het stelsel en de belangrijkste rechterlijke instellingen. Het is geschreven voor (rechts) historici, antropologen en andere geïnteresseerden in het Nederlands-Indische rechtsstelsel. Recht en rechtspraak in Nederlands-Indië is een bewerking van een inleiding geschreven voor het boek Nederlands-Indische jurisprudentie: Register op de geannoteerde rechtspraak in het "Indisch Tijdschrift van het Recht" (1949-1950) en de "Mededelingen van het Documentatiebureau voor Overzees Recht" (1950-1958) . Dit boekje kwam tot stand naar aanleiding van een opdracht voor een documentatieproject dat voor de Nederlandse Raad voor Juridische Samenwerking met Indonesië te Leiden werd uitgevoerd door het Van Vollenhoven Instituut van Rijksuniversiteit te Leiden.