Indische jeugdliteratuur : Geannoteerde bibliografie van jeugdboeken over Nederlands-Indië en Indonesië, 1825-1991 - Buur, D., (Asian Studies - Book Archive pre-2000, 1992)
In deze geannoteerde bibliografie van jeugdboeken, waarin Nederlands-Indië en Indonesië een rol spelen, worden 1244 titels gerangschikt. Deze oorspronkelijk Nederlandstalige titels verschenen tussen 1825 en 1991. Van elke titel is een volledige bibliografische beschrijving op genomen, aangevuld met gegevens over eventuele herdrukken en vindplaatsen. Van elke uitgave wordt tevens een samenvatting gegeven, waarin ook informatie is opgenomen over plaats, streek of land waar het verhaal is gestitueerd en onder welke bevolkingsgroep (Indonesisch, Indo-Europees, Nederlands) en sociale klasse het zich afspeelt. Registers op auteurs, illustratoren, uitgevers, titels en onderwerpen ontsluiten de bibliografie en de annotaties. Een inleiding verantwoordt de werkwijze en signaleert een aantal grote lijnen in de Indische jeugdliteratuur. Deze unieke bibliografie is het resultaat van vele jaren speur-en verzamelwerk van Dorotheé Buur (1938) die als documentaliste/archiviste is verbonden aan de afdeling Documentatie Geschiedenis Indonesië van het KITLV. Haar bibliografie maakt een onbekend en onderschat genre lectuur en literatuur toegankelijk, waarin geschiedenis en actualiteit, alsook opvattingen, mentaliteit en vooroordeel alle hun weerslag vinden. Deze bibliografie is in zijn indrukwekkende omvang en diepgang een onontbeerlijk hulpmiddel bij de studie van de Indische jeugdliteratuur met al de daarin vervatte feiten en meningen, voor geïnteresseerden uit historisch, sociologisch en literair oogpunt.