Landschapsecologie - Loon, Hedwig van,; Stobbelaar, Derk Jan,; Wintermans, Jos, (Brill | Wageningen Academic, 2022)
Dit boek biedt een compact en praktisch overzicht van de landschapsecologie. Het rangordemodel staat centraal. In dit model worden de verschillende lagen die in het landschap te onderscheiden zijn met elkaar in verband gebracht. De hoofdstukken in het boek behandelen alle een laag in het model, waaronder hydrologie, bodemkunde, planten en dieren, met een duidelijke positionering richting de andere lagen. Op deze manier leert de lezer snel de belangrijkste begrippen en verbanden in de landschapsecologie en wordt het mogelijk om die te herkennen in het landschap. Ieder hoofdstuk eindigt met de beschrijving van een Nederlands landschap. Hierin worden de behandelde principes in samenhang toegelicht en wordt duidelijk hoe de theorie in de werkpraktijk van de landschapsecoloog toegepast kan worden. Dit boek is daardoor erg geschikt voor gebruik in het HBO onderwijs en het groene werkveld.